همانطور که در نوشته های قبلی به اهمیت CRM برای کسب و کارها اشاره کردیم؛ این نرم افزار در واقع بیش از این که یک نرم افزار است و یک استراتژی برای کسب و کارها محسوب نمی شود که به واسطه آن کمک شایانی به مشتری مداری شرکت ها و کسب و کارها در ابعاد مختلف اشاره نمود.
در واقع با داشتن یک نرم افزار CRM خوب و کارآمد شما می توانید برای حفظ ارتباط با مشتریان خود برنامه ریزی دقیقی داشته باشید.
اما در این میان انتخاب بهترین نرم افزارهای CRM از میان سایر سیستم های برتر کار بسیار دشواری است. به همین جهت ما برای انتخاب بهتر و آسان تر، در این مقاله سعی خواهیم کرد بهترین نرم افزارهای CRM را به شما معرفی کنیم.
به چه علت کسب و کار شما به نرم افزار CRM نیاز دارد؟
دلایلی متفاوتی وجود دارد مبنی بر اینکه یک کسب و کار برای رشد و توسعه خود به این نرم افزار احتیاج داشته باشد. ما از میان ده ها دلیل، دلایل مهم را در این بخش به شما معرفی می کنیم.
- بررسی عملکرد کارکنان
- عدم هماهنگی در بخش های مختلف سازمان
- وجود هزینه های زیاد در بخش های مختلف سازمان
- ثبت اطلاعات در یک سیستم یکپارچه و منسجم
- عدم ذخیره اطلاعات فروش سازمان
- عدم رجوع مجدد مشتریان پس از خرید
- عدم وجود گزارش های مختلف از عملکرد مشتری و کارکنان
- نیاز به فروش بیشتر و رضایت مشتریان سازمان
معرفی بهترین نرم افزارهای CRM
یکی از سخت ترین کارهایی که مدیران سازمان ها و کسب و کار ها باید انجام دهند، انتخاب بهترین نرم افزار CRM است. اما پیشنهاد ما به مدیران کسب و کار این است که با یک مقایسه ساده از نرم افزارهایی که در سطح جهانی در حال رقابت با یکدیگر هستند بتوانند در نهایت یکی از بهترین نرم افزار CRM را برای کسب و کار خود انتخاب نمایند.
- نرم افزار Hubspot
- نرم افزار Zoho
- نرم افزار Salesforce
- نرم افزار Freshsales
- نرم افزار Pipedrive
نرم افزار Hubspot
نرم افزار HubSpot از سال 2006 شروع به فعالیت کرده است و در حال حاضر بیش از ۱۰۰ کشور جهان از نرم افزار، خدمات و پشتیبانی آن در جهت تحول روش های جذب، درگیر کردن و بهره مندی مشتریان استفاده می کنند.
بهترین ویژگی های این نرم افزار شامل: راه اندازی سریع سی آر ام، هاب سرویس و استفاده ۱۰۰٪ رایگان همیشگی است.
نرم افزار Zoho
این نرم افزار با داشتن بیشترین مشتری به یکی از بهترین نرم افزار های سی آر ام در جهان تبدیل شده است. دلیل محبوبیت این نرم افزار یکپارچگی بسیار گسترده این CRM با تلفن، شبکه های اجتماعی، ایمیل و چت زنده است که بسیار مورد پسند کسب و کارها در سراسر دنیا قرار گرفته است.
از بهترین ویژگی های این نرم افزار مدیریت پیشرفته چرخه های کاری، ارسال در لحظه پیام های اعلان و مجهز بودن به دستیار فروش zia برای گزارش گیری و پیش بینی های منطقی نام برد.
نرم افزار Salesforce
این نرم افزار به مشاغل در هر اندازه که باشند کمک می کند تا فروش خود را سرعت ببخشند، کارهای خود را به صورت خودکار انجام دهند و تصمیمات هوشمندانه تری برای سازمان بگیرند.
ویژگی های بارز این نرم افزار شامل: گزارشات و داشبوردهای قابل برنامه ریزی، اجرای قوانین و اتوماسیون گردش کار و مدیریت سرنخ ها و مشتریان است.
نرم افزار Freshsales
این نرم افزار از رابط کاربری بسیار قدرتمند و زیبایی برخوردار است و باعث می شود تا مشاغل با ابعاد مختلف بتوانند به جذب، مدیریت، بستن معامله، و پرورش سرنخ ها بدون دردسر بپردازند.
این نرم افزار ویژگی های بارزی دارد که شامل: ساخت تیم های فعال برای بخش های مختلف، ارائه گزارش جزئی از سرنخ ها و مشتریان و اتوماسیون چرخه کاری بر اساس هوش مصنوعی می شود.
نرم افزار Pipedrive
نرم افزار سی آر ام Pipedrive مناسب فروش تیم های کوچک با اهدافی بزرگ طراحی شده است. با این نرم افزار می توانید خط فروش خود را به صورت تصویری گزارش کنید و مطمئن شوید که فعالیت های مهم و مکالمات از بین نمی روند.
از بهترین ویژگی های این نرم افزار می توانیم قیمت گذاری انعطاف پذیر، بهترین پشتیبانی از مشتری و افزایش فروش و پیشبرد آسان پروژه ها را نام برد.
در انتها لازم به ذکر است که بهترین نرم افزارهای CRM می بایست جامع و مانع باشند. جامع به این معنا که نرم افزار تهیه شده باید بتواند در تمامی قسمت های سازمان کاربرد داشته و با آن بتوان همه ی بخش ها را با آن مدیریت نمود.
مانع بودن هم به این معنا است که بتوان از آن نرم افزار در سازمان های کوچک و بزرگ بدون ممانعت استفاده نمود. به همین جهت است که در بسیاری از سازمان ها هزینه ای که برای خرید و راه اندازی نرم افزار CRM می کنند اما تنها از ۱۰ درصد قابلیت آن استفاده می کنند و ۹۰ درصد دیگر از امکاناتی که برای آن هزینه کردند، بدون استفاده باقی می ماند.