با توجه به اینکه فروشگاه های اینترنتی و فروش آنلاین در حال گسترش است و تمامی کسب و کارها از حالت سنتی به فروش آنلاین متمایل شده اند، موضوعی که همواره مورد توجه صاحبان کسب و کار آنلاین بوده است، نحوه پرداخت مبلغ توسط خریدار است.
از ابتدا این که مشتری چگونه می تواند مبلغ جنس خریداری شده را پرداخت نماید مهم بوده و برای این امر صاحبان فروشگاه های اینترنتی از روش پرداخت در محل استفاده می نمایند.
استفاده از سیستم پرداخت در محل برای جلوگیری از سلب اعتماد مشتریان توسط صاحبان مشاغل آنلاین در نظر گرفته شده است. زیرا به دلیل وجود بعضی از درگاه های پرداخت نامعتبر، اعتماد خریداران کم شده بود و خرید آنلاین سیر نزولی خود را طی می کرد.
تعریف سیستم پرداخت در محل
سیستم پرداخت در محل (Cash On Delivery) که به اختصار C.O.D نامیده می شود روشی است که مشتری هنگام دریافت محصول خود در محل، مبلغ را پرداخت می نماید.
البته قابل ذکر است که این روش پرداخت بیشتر در فروشگاه های اینترنتی و خرده فروشی ها کاربرد دارد. برای سهولت در سرویس پرداخت در محل می توان از واسطه تحویل کالا مانند شرکت های پست یا شرکت های خصوصی ارائه دهنده این سرویس یا سیستم توزیع همان مجموعه یا شرکت استفاده نمود.
روش های پرداخت در محل
مشتری می تواند از روش های متفاوتی برای پرداخت استفاده نماید که سیستم پرداخت در محل یکی از آن ها است. سیستم پرداخت در محل به دو روش قابل اجرا است:
1- پرداخت با کارت بانکی در محل دریافت محصول:
در این روش پس از دریافت کالا از مامور پست یا پیک فروشگاه اینترنتی مورد نظر، شما می توانید مبلغ سفارش خود را با دستگاه کارت خوان پرداخت نمایید.
2- پرداخت به صورت نقد (ماژول پرداخت در محل):
در این روش پرداخت شما به صورت نقدی به مامور پست یا پیک است و پیک یا مامور پست آن را به حساب شرکت مورد نظر واریز می کند.
البته روش های دیگری هم جهت پرداخت مبلغ خریداری شده موجود است. و با توجه به قابلیت هایی که فروشگاه برای مشتریان می گذارد آن ها می توانند از روش هایی که در ادامه معرفی می کنیم برای پرداخت استفاده نمایند.
- پرداخت نقدی
- پرداخت اقساطی
- پرداخت درب منزل
- پرداخت اعتباری
مزایای سیستم پرداخت در محل
- این روش موجب افزایش اعتماد مشتری ها می شود. زیرا در این روش مشتری کالا را می ببیند و پس از تایید، مبلغ آن را پرداخت می نماید.
- آن دسته از خریدارانی که کارت بانکی آن ها رمز دوم نداشته باشد میتواند به این صورت کالای مورد نظر خود را خریداری نماید.
- کسب و کارهای نوپا و فروشندگان تازه کارمی توانند با ارائه این سیستم پرداخت، به اعتبار خود افزوده، اعتماد مشتریان را جلب و فروش بالاتری را ثبت نمایند.
- کالاهایی که نیازمند تایید مشتری هستند از قبیل لباس و یا کفش که در گروه پوشاک هستند، به این ترتیب فروشنده ی سایت می تواند چند نوع از کالا را درب منزل خریدار برده و فرد پس از تایید شکل ظاهری و یا سایز آن اقدام به خرید نموده و مبلغ را پرداخت نماید.
معایب سیستم پرداخت در محل
- در این روش اولین نکته ای که بسیار اهمیت دارد پر ریسک بودن آن برای فروشندگان است.
- در صورت تحویل نگرفتن بسته یا سفارش توسط مشتری، سفارشهای مرجوعی افزایش می یابد و فروشنده مجبور خواهد شد زیان ناشی از هزینه های پستی را به عهده بگیرد.
- این روش از نظر دریافت وجه برای فروشنده بسیار زمان بر است. و بالطبع باعث ضرر در کسب و کار و افت کیفیت خدمات به مشتری می شود.
- در کنار مزیت افزایش فروش در این روش، اما سود آن چنانی نصیب فروشنده نخواهد شد.
- برای کالاهایی که جابجایی آن ها با چالش روبرو است نمی توان از این روش استفاده کرد. چرا که بارگیری آن ها خاص است و در صورت عدم تایید خریدار باید بازگشت داده شوند که برای فروشنده هزینه بر است.
- برای کالا های گران قیمت نمی توان از این روش استفاده کرد. چرا که جا به جایی و امکان عدم موفقیت در خرید برای فروشنده ریسک محسوب می شود.
- امکان گمشدن یا سرقت کالا در این نحوه ی پرداخت، بارها تجربه شده است؛ از آنجا که شرکت واسط از قبل هزینه ی حمل و نقل را از فروشنده دریافت کرده است تعهدی برای رساندن محصول به دست مشتری ندارد.
با توجه به مواردی که در قسمت های بالا به آن ها اشاره کردیم، به صاحبان کسب و کارهای آنلاین و فروشگاه های اینترنتی توصیه می کنیم که برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، برای فروشگاه های اینترنتی خود از روشهای پرداخت الکترونیک و درگاه های پرداخت امن و مطمئن استفاده نمایند. این درگاه های پرداخت به کسب و کارها این امکان را می دهد که تراکنش های نامحدود داشته باشند و مهمترین نکته در استفاده از درگاه پرداخت امن این است که یک سیستم پشتیبانی 24 ساعته همراه آنها است.