نصب و راه اندازی وردپرس بر روی لوکال

قبل از آموزش نحوه راه اندازی وردپرس بهتر است بعضی از اصطلاحات رایج حوزه طراحی وب را با هم مرور کنیم. 

  1. لوکال هاست (localhost)
  2. دیتابیس (Database)
  3. پورت (Port)
  4. دامنه مجازی (Virtual Domain )
  5. زبان های برنامه نویسی سمت سرور 
  6. زبان های برنامه نویسی سمت کلاینت
  7. Frontend
  8. Backend

لوکال هاست (localhost) چیست؟

لوکال هاست در واقع کامپیوتر شخصی خود شما می باشد که بعد از نصب ابزارهای مورد نیاز مشابه با یک سرور در اینترنت می تواند عمل کند. بعد از نصب و تنظیم ابزارهای مورد نیاز برای دسترسی به وب هاستینگ بر روی کامپیوتر شخصی شما کافی است در مرورگر خود آدرس http://localhost وارد کنید تا فضای localhost باز شود. این آدرس در واقع همان آدرس محلی کامپیوترتان می باشد که به آی پی 127.0.0.1 متصل می شود.

IP چیست؟ هر کامپیوتری در فضای اینترنت یک آدرس دارد که معمولا به صورت IP V4 یا IP V6 شناخته می شود. در واقع زمانی که شما آدرس یک وب سایت را وارد می کنید به آدرس IP کامپیوترها متصل می شوید.

دیتابیس چیست (Database)؟

در صورتی که شما یک وب سایت دینامیک داشته باشید و بخواهید محتوای وب سایت خود را که می تواند شامل مقالات، محصولات، اطلاعات کاربران سایت، و… را حفظ کنید به دیتابیس یا پایگاه داده نیاز خواهید داشت. دیتابیس های وب انواع گوناگونی دارند که بعضی از آنها با هم ساختار متفاوتی دارند اما همگی یک کار را انجام می دهند و آن حفظ اطلاعات شما و راحتی دست یابی به اطلاعات و افزودن اطلاعات می باشد. 

دیتابیس ها با اسم های مختلف مانند MySql, No Sql, Oracel, Access, Sql Management , ….  شناخته می شوند که وردپرس بر روی MySql پیاده سازی شده است. 

پورت چیست (Port)؟

پورت یک درگاه ورودی است که می تواند به صورت سخت افزاری یا نرم افزار باشد. پورتهای سخت افزاری همان درگاه هایی هستند که شما موس، صفحه کلید، مانیتور و… را به کامپیوتر متصل می کنید. 

پورت های نرم افزاری درگاه هایی هستند که داخل نرم افزارها تعریف می شود و 65536 عدد پورت نرم افزاری داریم که از 0 تا 65535 شماره گذاری می شوند. تعدادی از پورتهای توسط سازمان IANA برای سرویس های خاص رزرو شده اند و بقیه پورتها آزاد هستند. همانطور که پورتهای سخت افزاری به شما اجازه اتصال یک دستگاه به کامپیوتر را به شما میدهد پورتهای نرم افزاری هم اجازه ورود به یک نرم افزار را برای شما فراهم می آورد. برخی از پورتهای مهم و کاربردی شامل موارد ذیل است.

پروتکل شماره پورت

نام پورتشماره پورت

HTTP 80
HTTPS 443
FTP 21
DNS 53
Remote Desktop 3389
Telnet 23
ورود به CPanel 2082

دامنه مجازی چیست؟

دامنه همان آدرسی سایتی است که در مرورگر وارد میکنید تا سایت مورد نظراتان باز شود. در صورتی که شما بخواهید بر روی لوکال هاست سایتی را راه اندازی کنید باید آدرس شما به این شکل باشد. 

localhost\mysite

برای راحتتر شدن این آدرس و شباهت سازی بیشتر با دامنه واقعی در زمان کار و کدنویسی می توانید در لوکال هاست یک دامنه مجازی تعریف کنیم که در آموزش های بعدی نحوه ساخت آن تشریح می شود.

زبان های برنامه نویسی سمت سرور

زبانهای برنامه نویسی سمت سرور یا Backend به شما امکان میدهد تا سایت خود را به صورت دینامیک راه اندازی کنید. به عنوان مثال شما میخواهید یک فروشگاه داشته باشید برای خرید کردن در یک فروشگاه باید عملیات محاسبه قیمت کالا انجام شود که این فرایند از طریق کدنویسی Backend یا سمت سرور انجام میشود. زبانهای متنوعی برای برنامه نویسی وب مطرح هستند اما از معروفترین آنها زبان برنامه نوسی PHP برای متن بازهاست و ASP.NET برای سیستم های ویندوزی می باشد. از جمله زبان هایی که می توانند برنامه نویسی سمت Backend را انجام داد، زبان های JAVA و پایتون می باشد. 

زبان های برنامه نویسی سمت کلاینت

برنامه نویسی سمت کلاینت که به آن رابط کاربری ( User Interface ) هم گفته می شود، در واقع همه آنچیزی است که کاربر نهایی بر روی مرورگر خود می تواند ببیند. اصلی ترین زبان های سمت کلاینت، زبان نشانه‌گذاری متن (Markup Language) مانند HTML و زبان استایل‌دهی به متن مانند CSS در مرورگرهای سمت کلاینت قابل تفسیر هستند. همچنین از java یا js هم برای پویاتر کردن صفحات وب استفاده می شود.

Frontend: 

هر محتوایی که سمت کاربر نمایش داده شود با عنوان Frontend گفته می شود.

Backend:

هر گونه کد محتوایی که زیرساخت وب سایت را طراحی و پیاده سازی می کند، Backend گفته می شود.

راه اندازی وردپرس در لوکال هاست

برای افراد تازه کار در یادگیری وردپرس بهتر است که ابتدا وردپرس را در کامپیوتر خود نصب و راه اندازی نمایید.

برای نصب وردپرس بر روی لوکال هاست شما باید ابتدا یک شبیه ساز سرویس دهنده وب نصب نمایید. شبیه سازهای معروف که بر روی ویندوز نصب می شود Xampp Serverو Wamp Server می باشد. هر دو این نرم افزارها عملکرد مشابه ی دارند که می تواند انتخاب آنها به صورت شخصی باشد. در این آموزش نحوه نصب و راه اندازی وردپرس بر روی هر دو آموزش داده می شود. 

با نصب Xampp و Wamp هسته ای در سیستم شما ایجاد می شود که زبان برنامه نویسی PHP و دیتابیس Mysql راه اندازی می شود و همانطور که گفته شد وردپرس با استفاده از زبان برنامه نوسی PHP و mysql طراحی و پیاده سازی شده است. 

راه اندازی xampp در ویندوز

برای نصب xampp به سایت apachefriends وارد شوید و براساس نسخه ویندوز کامپیوتر خود، xampp را دانلود و مشابه با سایر برنامه های ویندوزی، فایل برنامه را اجرا و نصب نمایید. 

دانلود Xampp

بعد از نصب Xampp برنامه را اجرا کنید و در پنجره ای که برای شما باز می شود، بر روی دکمه Start در مقابل Apache و mysql کلیک نمایید تا این دو سرویس اجرا شود. در صورتی که این دو سرویس بدون خطا Run شود کلمه Apache و mysql سبز می شود. 

حالا موقع نصب و راه اندازی وردپرس می باشد. 

نصب و راه اندازی وردپرس

برای نصب وردپرس ابتدا باید فایل آن را از وب سایت وردپرس دانلود نمایید. 

دانلود نسخه انگلیسی WordPress  دانلود نسخه فارسی WordPress

بعد از دانلود فایلها را از حالت فشرده خارج کنید و در مسیری که Xampp را نصب کردید در پوشه htdocs یک پوشه با نام دلخواه خود ایجاد نمایید و محتوای فایل زیپ را در آن قرار دهید. 

حالا برای دسترسی به وردپرس و نصب آن، مرورگر خود را اجرا کنید و در بخش آدرس، آدرس زیر را وارد نمایید.

localhost\نام پوشه ای که ساختید

در صفحه ای که برای شما باز می شود توضیحاتی داده شده است شما باید نام پایگاه داده، نام کاربری پایگاه داده، رمز پایگاه داده، میزبان پایگاه داده، پیشوند جدول را در بخش های بعد وارد نمایید.

برای پایگاه داده آدرس زیر را در مرورگر وارد نمایید. 

localhost\phpmyadmin

بعد از ورود به پنجره phpmyadmin در سمت چپ بر روی New کلیک نمایید تا در سمت راست پنجره ساخت دیتابیس به شما نمایش داده شود. یک نام برای دیتابیس خود انتخاب کنید و از کادر روبرو، گزینه utf8_general_ci قرار دهید. 

حالا به تب نصب وردپرس برگردید. در کادر پایگاه داده، نامی که در بخش قبل برای پایگاه داده انتخاب کردید را در این کادر وارد نمایید. در بخش نام کاربری کلمه root را وارد نمایید. در کادر رمز هیچ محتوایی را تایپ نکنید و اگر متنی در این کادر قرار گرفته است را پاک نمایید. در کادر میزبان پایگاه داده localhost را تایپ نمایید. پیشوند جدول را هم به دلخواه انتخاب کنید و ترکیبی از متن و عدد را می توانید برای این بخش وارد نمایید. بهتر است در انتهای عبارت وارد شده در این بخش از underscore(_) استفاده نمایید.

پس از تکمیل کردن اطلاعات، بر روی راه اندازی وردپرس کلیک نمایید. در صورتی که خطایی در ارتباط با پایگاه داده وجود نداشته باشد، به صفحه دیگر وارد می شوید و در این صفحه باید اطلاعات عنوان سایت، نام کاربری و رمز عبور را وارد نمایید، یک ایمیل هم در این بخش وارد نمایید و پس از آن راه اندازی وردپرس را بزنید.در صورتی که خطایی در مراحل نصب نباشد، با پیغام انجام شد! مراحل نصب وردپرس به اتمام می رسد و کافی است بر روی ورود کلیک نمایید تا به صفحه ورود وارد شوید. 

با نام کاربری و رمز عبوری که در مراحل نصب انتخاب کردید به وردپرس لاگین نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *